Adelaerthoeve (Gld)

Gebruik

Boetiekhotel, theeschenkerij en ruimte voor publieke activiteiten.

Projectinformatie

Het gebouw betreft een in 1947 tot boerderij omgebouwde vliegtuig-hangaar uit de Tweede Wereldoorlog, als onderdeel van Fliegerhorst Deelen. Het is een summier ontsloten gebied met een intrigerende geschiedenis waarin de Tweede Wereldoorlog een grote rol speelt. Het rijksmonument is gerestaureerd en in 2022 herbestemd tot boetiekhotel, theeschenkerij en grote ruimte voor publieke activiteiten. Alle nieuwe functies zijn ingepast in de monumentale schuur. Dit gebeurt tegen de drie zijwanden zodat de ruimtebeleving in tact blijft.

De plek leent zich bij uitstek om via de boerderij bezoekers mee te nemen in de verhalen uit WO-II. Hiervoor zijn afspraken gemaakt met Stichting Verborgen Landschap die rondleidingen over dit thema verzorgt. Er is ook ruimte voor de geschiedenis van de hangaar als boerderij. Deze is onder in het gebouw zelf inzichtelijk gemaakt. In de grote ruimte biedt de tribune ruimte aan bezoekers van concerten, waaronder de Muziekzomers van het Nederlands Jeugd Orkest. Ook de Arnhemse Vierdaagse doet het pand aan.

De erfinrichting is geheel in lijn met de historische functie (vliegtuighangaar) uitgevoerd.

Ervaringen

Hieronder leest u het verslag van de eerste maanden van de werkzaamheden:

November 2020
Saneren asbest en sloopwerkzaamheden

Eindelijk starten! Na een lang en zorgvuldig proces zijn we zover om te starten met ons project. We gaan De Adelaerthoeve herbestemmen en toegankelijk maken voor een groter publiek. Het ontwerp is van Marije Wijers van Atelier Blik en voor de terreinrichting zijn wij ondersteund door Eelerwoude. De grote schuur (voormalige hangar) wordt een logies accommodatie met publieke functies en het terrein wordt ingericht om een bijdrage te leveren aan flora en fauna. De Adelaerthoeve ligt namelijk middenin Natura2000 gebied. In november starten we met de bouw van vier studio’s die we in april willen opleveren.

Het saneren van het asbest verloopt voorspoedig. Bij het slopen komen we erachter dat onder de vloer van de stallen nog een betonnen vloer zit. Dit is twee keer slopen en levert aan het begin al vertraging op.

December 2020
Nu alles gesloopt en verwijderd is kunnen we starten met de aanleg van het riool. We zitten nogal een eind van het hoofdriool af. Gelukkig redden we het net om het riool op de juiste afschot te plaatsen.

Om het dak goed te laten rusten worden er stalen balken geplaats in de constructie geplaatst. Ook  worden de balken voor het plafond geplaatst.

We willen voor de kerstvakantie de betonnen vloer laten storten. Het was nog best lastig om het beton besteld te krijgen, gelukkig is dit gelukt. Het beton kon nog net voor de vakantie gestort worden op de vloerisolatie en vloerverwarmingsbuizen. De betonnen vloer hebben we laten vlinderen voor een mooie gladde afwerking.

Januari / februari 2021
Onze hoofdaannemer start met zijn werkzaamheden. De binnenwanden en tussenwanden worden in een rap tempo geplaatst. Wat verloren tijd wordt nu goed gemaakt. Het isoleren en dichtmaken van de wanden volgt snel hierna. De nieuwe ruimtes worden al goed zichtbaar. Het is druk op de bouwplaats en in onze achter wei staan veel busjes geparkeerd. Elektriciens, loodgieter en bouwvakkers zijn hard aan het werken om op schema te blijven.

Maart 2021
Deze maand is het minder druk op de bouw. Het meeste werk vind nu plaats in werkplaatsen elders en het wachten is op de kozijnen. De keukens, kasten en roomdividers worden in ateliers gemaakt en zullen begin april geplaats worden. Op de bouw treft men nu met name de voorbereidingen voor de kozijnen die geplaatst gaan worden en tegelwerk in de badkamers. Vanwege Corona heeft de fabriek waar de kozijnen zijn gemaakt vertraging opgelopen. Hierdoor krijgen wij de kozijnen twee weken later geleverd. Gelukkig kunnen wij dit redelijk  opvangen in onze planning.

Het plaatsen van de kozijnen is in twee dagen afgerond. De studio’s zijn nu bijna af. Eind maart starten we met het stucen van de studio’s. Het wachten is op april voor het plaatsen van de keukens/kasten en het schilderwerk.