Bruisterbosch – Sint Geertruid, Eijsden-Margraten (Li)

Gebruik

Biologische fruitkwekerij met boerderijwinkel, stroopstokerij, proeflokaal en gastenkamers

Projectinformatie

Karakteristieke carréhoeve in beschermd dorpsgezicht Bruisterbosch met omliggende grond. In de rechtervleugel (de voormalige koestal) komen een boerderijwinkel en gastenverblijven. Op het achtererf wordt een nieuw gebouw gerealiseerd met een stroopstokerij, een proeflokaal annex ontvangstruimte en een terras. Een belangrijk onderdeel van het project is educatie en voorlichting over het ambacht van stroop stoken en het biologisch telen van fruit en groente.

Het erf en de omringende gronden worden weer geschikt gemaakt voor agrarisch gebruik en voor ontvangst van bezoekers. Onderdeel daarvan is de aanplant van een grote biologische boomgaard met appel- en perenbomen. Ook komen er nieuwe fruit- en groentetuinen. De cultuurhistorische en landschappelijke waarden als mede de biodiversiteit worden hersteld door onder andere het plaatsen van inheemse hagen.

De plannen sluiten aan bij het gemeentelijk beleid waarin slow food een belangrijke rol speelt. Het bedrijf is een van de voorlopers op gebied van Slow Food in de regio en functioneert als cittaslow ambassadeur. Er wordt samengewerkt met veel partijen uit de buurt, waaronder een coöperatieve bio-winkel. Het project zorgt voor nieuwe agrarische bedrijvigheid en brengt levendigheid en economische activiteit terug in het buurtschap Bruisterbosch.