De Keulvoet, Kampen (Ov)

Gebruik

10 appartementen voor jongvolwassenen die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen

Projectinformatie

De Keulvoet is een karakteristieke historische T-boerderij te midden van woonwijk Het Onderdijks in Kampen. De oorspronkelijke boerderij was waarschijnlijk één van de eerste boerderijen in de Onderdijkse polder. Na een verwoestende brand is de huidige boerderij in 1909 geheel nieuw opgebouwd.

De aanvraag bij het Boerderijenfonds betreft de herbestemming van de deel tot een woonvorm voor 10 jongeren. In de deel komen 10 zelfstandige ‘appartementen,' een aantal gemeenschappelijke ruimten en een kantoor. Deze appartementen zijn voorzien van een eigen keuken, woon-, slaap- en badkamer. De toekomstige bewoners van de boerderij hebben een lichte verstandelijke beperking, autisme, AD(H)D, PTSS en/of hechtingsproblemen. De boerderij geeft hen de kans om zo zelfstandig mogelijk te wonen, met ondersteuning waar nodig, en sociaal contact. Het voorhuis van de boerderij, niet behorende tot de aanvraag bij het fonds, zal weer in gebruik worden genomen als woonhuis door de begeleiders en initiatiefnemers van woonvorm De Maten.

Bouwtechnisch wordt er aandacht besteed aan de historische beleving van het pand. Zo komt er een middengang tussen de appartementen vanuit waar de hoogte en de diepte van de deel ervaarbaar blijven.

Op het erf wordt de koeienstal ingekort zodat het historische ensemble weer vrij komt te staan. De voormalige jongveestal krijgt een brede bestemming als plek voor o.a. dagbesteding, wijkactiviteiten, autogarage en berging. Verder worden de cultuurhistorische erfelementen zoals de leilindes, singels en de boomgaard hersteld.

Het gebouw wordt volledig gasloos uitgevoerd door gebruik van zonnepanelen, een bodemgekoppelde warmtepomp en heatpipes. Verwarming wordt geregeld door middel van vloerverwarming met ventilatieconvectoren. De dakvlakken, ramen, en vloeren worden geïsoleerd en er worden voorzetwanden aan de binnenzijden geplaatst. Ook wordt gebruik gemaakt van monumentenglas en hergebruik van het hemelwater.