Eik en es, Havelte (Dr)

Gebruik

Multifunctionele ruimte met gastenverblijf en erfgoedlogies

Projectinformatie

De aanvraag bij het Boerderijenfonds betreft een drieledige nieuwe bestemming voor de monumentale boerderij. Het karakteristieke voorhuis van de boerderij wordt ingericht als gastenverblijf, gericht op groepen van 8 tot 12 volwassenen. Het middendeel van het achterhuis wordt ingericht als open multifunctionele ruimte die kan worden ingezet voor verschillende doeleinden: concerten, workshops, exposities, educatieve activiteiten, etc. Dit deel van de boerderij zal daarnaast een nieuwe bestemming krijgen in de vorm van twee erfgoedlogies, die tevens gebruikt kunnen worden als aanvullende slaapgelegenheid voor het gasthuis. Niet behorend tot de aanvraag, wordt het achterste deel van de deel ingericht als nieuwe woning. Dit gebeurt via het ‘doos-in-doos’ principe, waarbij er geen aanpassingen aan de structuur van de boerderij worden gedaan.

Het erf en landschapsplan voorziet in het herstel van cultuurhistorische elementen. Zo wordt de boomgaard met oude streekeigen fruitbomen op de grote hof teruggebracht, en wordt de moestuin met streekeigen beplanting op de kleine hof hersteld. Ook andere cultuurhistorische elementen als houtsingels, heggen en hagen worden teruggebracht of hersteld. Op de akkers bijhorend de boerderij zullen in de toekomst traditionele gewassen als tarwe, rogge en gerst op natuur-inclusieve wijze verbouwd kunnen worden.

Op het erf van de boerderij worden zonnepanelen geplaatst, aangevuld met een zonneboiler op het dak. Ook wordt er gebruik gemaakt van ecologisch bouwmateriaal in de vorm van vlasisolatie.