Evesingehus, Meppel (Dr)

Gebruik

Gastenverblijf en vergaderruimte voor de naastgelegen hospice

Projectinformatie

Het Evesingehus is een rijksmonumentale boerderij met bijbehorend erf in het buitengebied van Meppel. De herbestemming van het pand wordt uitgevoerd door Stichting Bosch en Vaart.

De geschiedenis van deze boerderij in het Reestdal gaat ver terug. Zo wordt de boerderij ‘Het Evesingehus’ die al sinds de middeleeuwen op deze plek lag in 1300 al genoemd. Hoewel dit oorspronkelijke huis uit de middeleeuwen niet meer bestaat, is het vermoedelijk stukje bij beetje vervangen door de boerderij die er nu staat. Zowel in exterieur én in interieur is het een bijzonder en historisch waardevol pand. Daarnaast heeft de boerderij een historische verbinding met de naastgelegen boerderij waarin de hospice gevestigd is.

De aanvraag bij het boerderijenfonds betreft de herbestemming van het Evesingehus tot gastenverblijf en vergaderruimte voor de naastgelegen hospice. Het museale voorhuis wordt geschikt gemaakt voor gebruik voor vergaderingen en bijeenkomsten door de hospice. Er is gekozen door een terughoudende isolering, wat mogelijk is doordat de ruimte niet permanent in gebruik is. Hierdoor blijft het fraaie tegelwerk, de schouw en de bedsteden behouden. Het gastenverblijf wordt in achterhuis gerealiseerd. Deze wordt beheerd vanuit de aangrenzende schuurwoning die geen onderdeel uitmaakt van de aanvraag. Voor de verwarming van het achterhuis wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp. In het voorhuis wordt infraroodverwarming toegepast.

Voor het project wordt nauw samengewerkt met Stichting Het Drentse Landschap die de boerderij met de hospice beheert. Samen trekken de stichtingen op om de ecologische en cultuurhistorische waarden in het gebied te behouden en te versterken.