Holtloze, Hummelo (Gld)

Gebruik

Erfgoedlogies en multifunctionele ruimte voor evenementen

Projectinformatie

Rijksmonument de Holtloze maakt deel uit van een uit 1840 stammend monumentaal ensemble in Hummelo. De Holtloze is waarschijnlijk in gebruik geweest als timmerschuur.

In de Holtloze worden op de begane grond voorzieningen voor verblijf gerealiseerd. Er komt een open multifunctionele ruimte met keuken en losse wc, en een tweepersoons slaapkamer met aansluitend badkamer. Daarnaast wordt er een verdieping toegevoegd voor losse “slaap-pods”, vergelijkbaar met een bedstede, een aparte douche en wastafel en een aparte WC. Deze pods (gesloten units) hangen aan de bestaande gebintstructuur en zorgen voor het behoud van de ruimtelijke beleving van het monument. De gastenverblijven / slaappods zullen verhuurd worden als erfgoedlogies en de multifunctionele ruimte is geschikt voor een tal van recreatieve en maatschappelijke invullingen: cursussen, workshops, kleinschalige muziekoptredens, wijnproeverijen, etc. Ook wordt de ruimte beschikbaar gesteld als uitvalsbasis voor het Hummelose Openluchtspel, een functie die de Holtloze ook voor de herbestemming had.

De Holtloze wordt volledig elektrisch uitgevoerd. Verwarming vindt plaats via vloerverwarming, gevoed met warm water vanuit de warmtepomp van de Grote Schure, een ander monumentaal pand uit het ensemble. De vloer, de muren en het dak worden geïsoleerd en de kap wordt dubbel uitgevoerd waarbij de sporen zichtbaar blijven. Ook wordt zoveel mogelijk gewerkt met ecologische materialen.

Wat het erf betreft zal een erfinrichtingsplan worden gemaakt waarin o.a. door gebruik van inheemse gewassen en fruitbomen wordt bijgedragen aan de landschappelijke en ruimtelijke kwaliteit.