Hospice ‘Het Tweede Thuis’ (NH)

Gebruik

Hospice met gemeenschappelijke ruimtes.

Projectinformatie

Het project behelsde het restaureren en herbestemmen van de als ‘karakteristiek’ aangemerkte Hollandse stolpboerderij en erf in Westerland op het voormalige eiland Wieringen. De boerderij is gebouwd in 1930. Stichting Erfgoed Mostert is het uitvloeisel van de laatste wil van Piet Mostert die in de jaren ’70 van de vorige eeuw eigenaar was. In de Hollandse stolp zijn alle gemeenschappelijke ruimtes ondergebracht voor de medewerkers en vrijwilligers van het hospice. Op het erf is nieuwbouw geplaatst waarin de kamers voor de cliënten en familieleden zijn gerealiseerd, alsmede een opbaar/bezinningsruimte. -Dit onderdeel maakte geen deel uit van de aanvraag bij het Boerderijenfonds-. De boerderij heeft een energie neutrale verwarming gekregen op basis van aardwarmte in combinatie met zonnepanelen.

Het herbestemmingsproject was een samenwerking van drie partijen zonder winstoogmerk. Stichting Erfgoed Mostert verzorgde de herbestemming, restauratie en verduurzaming van de boerderij. Stichting Hospice Hollands Kroon, een vrijwilligersorganisatie, heeft als Stichting Vrienden van Het Tweede Thuis voor de fondsenwerving gezorgd en voert de zorgtaak van Het Tweede Thuis uit, bestaande uit de zorgcoördinatie en aansturing vrijwilligers. Vereniging De Laatste Eer, een vereniging met 2500 leden, maakt als huurder gebruik van de aula en opbaarruimte van het hospice.  

In augustus 2023 opende Hospice Het Tweede Thuis eindelijk haar deuren. Het eindverslag blikt terug op de aanloop naar en realisatie van het project. Hoe is het initiatief tot stand gekomen en wat waren de plus- en minpunten van het herbestemmingstraject? U leest het hier.

Ervaringen