Foto: Landgoed GeerdinkFoto: Landgoed GeerdinkFoto: Landgoed GeerdinkFoto: Landgoed Geerdink

Landgoed Geerdink, Vasse, (Ov)

Gebruik

Studio’s voor recreatie en werken, workshopruimtes, beleving van cultuurhistorie.

Projectinformatie

Boerderij ensemble met erf, landbouw- en bosgronden. De boerderij met erf wordt al sinds de 5e eeuw bewoond door huidige familie en ligt op een van de donkerste plekjes in Nederland in een Natura2000 gebied.

Het rijksmonumentale ensemble bestaat uit een woonhuis, een stierenstal, een vakwerkschuur, een hooischuur en stallen, in hoofdlijnen gebouwd tussen 1860 en 1905. De gebouwen worden omringd door een erf met oude eikenbomen. Het geheel wordt toekomstbestendig gemaakt door bezoekers de gelegenheid te bieden om te recreëren, wonen en werken. Uitgangspunt is de rust en authenticiteit van het landgoed te behouden.

De aanvraag bij het Boerderijenfonds betrof de herbestemming de stierenstal. Daarin komen 4 separate studio’s. De oude deel met een vloer van Bentheimer zandsteen uit 1813 wordt verbouwd tot ontmoetingsplek voor verschillende doeleinden; zondagochtend-concert, strategiesessies, coaching, etc.

Bij de ingrepen staat respect voor het monument voorop. In de oude deel blijft de monumentale ruimte beleefbaar. Zo wordt gekozen voor flexibel gebruik door gebruik van glazen beweegbare afschermingen (doos in doos). De ruimte kan hierdoor stevens strategisch verwarmd worden.

De gebouwen worden volledig gasloos. Ruimtes worden verwarmd door vloerverwarming, aangestuurd door een warmtepomp. Bij koude dagen kan er in de slaapunits bij-verwarmd worden met infrarood panelen. Op de zuidzijden van de daken van de stallen worden zonnepanelen geplaatst om elektriciteit op te wekken. In de douches gebruik gemaakt van warmteterugwinning in de waterafvoer. Gebruikte materialen en afwerkingen dragen bij aan een gezond binnenklimaat.

Het erf en landschapsplan plan voorziet in herstel van cultuurhistorische elementen. Het karrenspoor naar Vasse, dat vroeger het erf ontsloot, wordt gereconstrueerd. Dit karrespoor komt uit op een parkeerplaats op een paar honderd meter van het erf. Hiermee wordt het erf volledig autovrij gemaakt waarmee de rust van het erf hersteld wordt. Ook worden er landschapselementen hersteld op basis van oude landschapskaarten.