Liever in Lierop (NB)

Gebruik

Woonzorg-centrum voor jong-volwassenen met een beperking.

Projectinformatie

Ensemble van boerderij, karrenloods en bakhuisje in het beschermde dorpsgezicht van het gehucht ‘De Boomen’ aan de rand van Lierop. Het geheel heeft de status van rijksmonument. In het complex komt een kleinschalig woonzorg initiatief met 24 uurs begeleiding voor jong-volwassenen met een beperking. In de stal en karrenloods komen 12 woonunits; in het woongedeelte komen gezamenlijke ruimten, onder andere voor dagbesteding. Eén van de vaste onderdelen daarvan is een kapsalon voor de dorpsbewoners en deelnemers aan de dagbesteding. 

Het plan is een goed voorbeeld van een collectief particulier initiatief. De ouders van de toekomstige bewoners zijn gezamenlijk initiatiefnemer. Om het project te verwezenlijken hebben ze de Stichting ‘Liever in Lierop’ opgericht die koper is van het rijksmonument.  Een deel van de ouders heeft zitting in het stichtingsbestuur; alle andere ouders zijn actief in de adviesraad en voeren bijkomende activiteiten uit. In het project is veel aandacht besteed aan draagvlak en participatie, wat zich onder andere uit in een substantiële hoeveelheid crowdfunding. Deze bestaat deels uit schenkingen maar bijvoorbeeld ook uit bouwmaterialen, onder andere met inbreng uit de directe omgeving. Op het erf en in de moestuin worden mede met behulp van vrijwilligers, activiteiten voor bewoners, klanten van de dagbesteding en vrijwilligers georganiseerd. Daarnaast biedt het project een werkplek voor een team van ca. 12 zorgmedewerkers uit de nabije omgeving.

Voor verduurzaming is er voorzien om daken, muren en vloeren van het pand te isoleren en wordt er gekozen voor een systeem van warmtepompen en bodembronnen in combinatie met zonnepanelen.