Wegwijs

Er is online veel te vinden over het verduurzamen van historische gebouwen. Hieronder hebben we een aantal organisaties (met bijbehorende webpagina’s) op een rij gezet die u kunnen helpen bij het verduurzamen van uw historische boerderij.


Inspiratie

Zien verduurzamen doet verduurzamen

In de videoserie Zien verduurzamen doet verduurzamen komen eigenaren aan het woord over de verduurzaming van hun monument. Hieronder hebben we enkele video’s van boerderij-eigenaren op een rij gezet. De hele serie Zien verduurzamen doet verduurzamen ziet u hier.

Thema’s

Doos-doos-constructie
Warmtepomp, vloerverwarming, luchtverwarming
Muurverwarming, houtvezelplaten, kalkstuc
Binnenvoorzetramen
Isolatie en behoud monumentale karakter

Monument van morgen

In vier korte video’s presenteert Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) specifieke kennis over verduurzaming van monumenten. Aflevering 3 gaat in op het isoleren van een dak van een historische boerderij.

Groene Grachten

De Groene Grachten heeft een video gemaakt over de verduurzaming van een houten stolpboerderij in Amsterdam-Noord.


Niets is zo duurzaam als een monument

”….monumenten (zijn) bij uitstek de blijvertjes van de gebouwenvoorraad. We willen ze tot in lengte van dagen behouden en gebruiken en ze hebben een publiek waardevolle status. Is dat niet juist heel duurzaam?”

Op verzoek van Het NRP (Nationaal Renovatie Platform) schreef onderzoeker en architect Paul Meurs het essay ‘Niets zo duurzaam als een monument’, dat gaat over erfgoed en duurzaamheid. Het essay laat zien dat monumenten bij uitstek het goede voorbeeld zijn voor de verduurzaming van de bestaande gebouwenvoorraad.